Ögonhälsa
Olika synfel
Hos en normalsynt (emmetrop) person fokuseras ljusstrålarna på näthinnan i macula (gula fläcken) där vi har det skarpaste seendet.
Närsynthet
En person som är närsynt (myop) ser suddigt när de tittar på avstånd och tydligt på nära håll. Hos en närsynt hamnar bilden framför näthinnan eftersom ögat är för långt för ögats brytkraft. Närsyntheten kan korrigeras med minusglas, kontaktlinser och ögonlaser.
Översynthet
En person som är översynt (hyperop) märker inte alltid att de ser dåligt utan de upplever ofta andra besvär så som huvudvärk och att de blir trött i ögonen främst när de tittar på nära håll. Hos en översynt hamnar bilden bakom näthinnan eftersom ögat är för kort i förhållande till dess brytkraft. Översyntheten korrigeras med plusglas och kontaktlinser.
Astigmatism
En person som har brytningsfel (astigmatiker) upplever att bokstäverna får en skugga och upplevs utdragna de får ofta huvudvärk när de fokuserar på nära håll. Hos en person med brytningsfel är hornhinna eller linsens krökning ojämn vilket medför att ljusstrålarna bryts ojämt och fokus sprids på näthinnan. Det är vanligt att brytningsfel kombineras med över eller närsynthet. Brytningsfel korrigeras med toriska glas och kontaktlinser.
Ålderssynthet
I takt med att vi åldras minskar ögats flexibilitet detta medför att vi får svårare att läsa och titta på olika typer av skärmar på nära håll. Detta gör att vi är i behov av olika styrkor på långt och nära håll. Ålderssyntheten (presbyopin) debuterar oftast vid 40-45 år ålder och till tar sedan under några år för att stabiliseras vid ca 55-60 år ålder. Åldersynthet kan korrigeras med progressiva glasögon, multifokala linser, terminalglasögon och läsglasögon.